BENİM HAKKIMDA
Türkiye’deki ilk ve tek Equine Body Worker olarak atlarınızın benzersiz ihtiyaçlarına hitap ederek bu yolculuğunuzda onlara en kapsamlı bakımı sağlamayı hedefliyorum. Atların fiziksel kapasitelerini en verimli haline getirerek hareket menzillerini geliştirebilmeyi ve onları ulaşabilecekleri en yüksek performanslarına ulaştırabilmeyi amaçlıyorum. Binicilik sporu, atlarımızın performasıyla doğrudan ilişkili olduğu için bodywork ile rekabetçi binicilerin atlarının performanslarını arttırarak fark yaratmak ve atlarının genel bakımına özen gösteren binicilerin taleplerini karşılamak için buradayım.
Her zaman spor ile iç içe bir hayatım oldu. Snowboard, okçuluk, kayak, binicilik gibi bedenin bir fiil içinde olduğu bir çok sporla profesyonel olarak ilgilendim. İlgilendiğim tüm alanlarda Türkiye’de ve uluslararası platformlarda Türkiye adına dereceler aldım. Son beş yıldır ise yoğun bir şekilde binicilik sporu ile ilgileniyorum. Engel atlama dalına derin bir hayranlık duyuyorum ve 1.10 metreye kadar olan parkurlarda binici olarak profesyonel deneyime sahibim.
Tüm bu gergin ve stresli sporlar ile uğraşırken dayanıklılığımın devamlılığında ve artmasında spor masajının önemli bir rolü oldu. Fark ettim ki bedenim rahatladığında daha iyi performans gösteriyorum. Atlar için de aynı etkinin geçerli olabileceğini düşündüm ve Equine Masajı ve yararlarını araştırmaya başladım. Araştırmalarım sonucunda karşıma Amerikan ve İngiliz menşeili Equionology Enstitüsünün Body Work Eğitim modülü çıktı. Bu modülün fark yaratan en önemli özelliği masaj rutinini tamamen atların kas-iskelet yapısına bilimsel yaklaşımlar benimseyerek adapte etmesi ve Body Work tekniklerini tek çatı altında toplamasıydı. 12 aylık eğitim sürecimin sonunda sertifikamı alarak Türkiye’deki ilk ve tek Equine Body Worker'ı oldum.
At anatomisi, at fizyolojisi ve at masajı tekniklerine dair bilgi birikimimi atlar için tetik nokta terapisi, atlar için atımlı elektromanyetik frekans (PEMF), at anatomisi, klinik araştırma metadolojisi ve analizine giriş ve at psikolojisi eğitimlerini ve sertifikalarını alarak geliştirdim.
Şu an College of Animal Physiotheraphy'de at rehabilitasyonu eğitimi almaktayım ve eğitimimin sonucunda diplomalı bir at terapisti olmayı planlamaktayım.
HİZMETLER
Equine Body Work, ayrıntılı statik ve dinamik değerlendirmeler yapılarak atınızın tüm vücuduna hitap eder. Spor masajı, yumuşak doku mobilizasyonu, esneme, hareket açıklığı ve aktivasyon egzersizlerinin yanı sıra "odak" noktası çalışması (stres ve tetik noktaları) dahil olmak üzere farklı body work tekniklerini kullanır.
Terapötik ultrason, uzun dalga/düşük frekans teknolojisini kullanarak atlarda kas, tendon, bağ, eklem ve kemik koşullarını etkili bir şekilde tedavi etmek için kullanılır.
Bu teknikler, eklemlerin doğal hareket açıklığını artırmak ve hareket kısıtlılıklarını gidermek amacıyla yapılır. Bu uygulama, eklemlerdeki sertliği azaltmak, kasları gevşetmek ve vücut yapısının daha rahat bir şekilde hareket etmesini sağlamak için kullanılır. Doğru uygulanan teknikler sayesinde kas-iskelet sistemi üzerindeki yük hafifletilir, performans artırılır ve sakatlık riskleri azalır.
Fototerapi; yaraların ve enfeksiyonların iyileşmesine yardımcı olmak için kırmızı ve mavi ışık tedavisini kullanır; invazif değildir ve ilaç içermez.
İLKBAHAR 2025'DEN İTİBAREN
At kinezyoloji bantlaması tekniği fizyoterapi tedavisinde uygulanır. İyileşmeyi hızlandırmasına destek olur ve dayanıklılığı arttırır. Bunun yanında yaralanmalardan kaynaklanan akut ve kronik ağrıları hafifletir.
BEMER Seti, atınıza antrenman sırasında veya yarışlara hazırlıkta esneklik kazandırır. Kas gerginlikleri, tendon, bağ veya kas yaralanmalarının iyileşme sürecinde de değerli bir destek sunar.
ALDIĞIM SERTİFİKALAR
(DEVAM ETMEKTE)
College of Animal Physiotherapy
Oxfordshire, İNGİLTERE
Hayvan Fizyoterapisti Diploması
(DEVAM ETMEKTE)
Equi-Taping Temelleri
Serifikalı Pratisyenlik Kursu
AMAÇLANAN TEMMUZ 2025
EQ900E: Progresif Yoğun At Anatomisi
EĞİTMEN: Debranne Pattillo, MEEBW, MSc.(hon)
EYLÜL 2024
İleri seviye Miyofasiyal Gevşeme ve Kinetik Zincirler
EĞİTMEN: Angela Hall
AĞUSTOS 2024
EQ103: Atlarda İleri Yumuşak Doku Teknikleri, Omurga Mobilizasyonuna Giriş, Rehabilitasyon Kavramları ve Klinik Muhakeme
EĞİTMENLER: Dr. Nicole Rombach, APM (ITEC), PG AM, MEEBW, CCBW, MSc., PhD, Debranne Pattillo, MEEBW, MSc.(hon)
2022-2023
EQ100E: Equinology
Equine Body Worker (EEBW)
Sertifikasyon Kursu
EĞİTMEN: Debranne Pattillo, MEEBW, MSc.(hon)
2023
EQ25: Klinik Araştırma Metodolojisi ve Analizine Giriş
EĞİTMEN: Dr. Nicole Rombach, APM (ITEC), PG AM, MEEBW, CCBW, MSc., PhD
2023
2023
AOPP Genel PEMF Sertifikası
AOPP Büyük Hayvan PEMF Sertifikası
2023
Online Sertifikasyon
AMAÇLANAN
The Academy of Animal Sports Science (AASS)
Online Sertifikasyon
Hayvan Sporları Terapi ve Rehabilitasyon (ASTR) Sertifikasyonu
Kanıta Dayalı At Rehabilitasyonu (EBER)
EĞİTMENLER: Dr. Dietrich Von Schweinitz, BSc, DVM, MRCVS (UK), Dr. Grant Miller, DVM (USA), Debranne Pattillo, MEEBW and Dr. Carrie Schlachter, VMD, DACVSMR (USA), Dr. Rachel Buchholz, DVM (USA), Dr. Nicole Rombach, MSc, PhD (USA), Dr. Dagmar Berner, DrMedVet, Dipl. ECVDI, MRCVS (UK), Dr. Anne Bondi, Phd (UK), Dr. Emanuelle van Erck, MV, PhD, ECEIM (Belgium), Dr. Barbara Crabbe, DVM (USA), Dr. Clair Thunes, PhD (USA), Dr. Sue Dyson, VetMB, PhD, DEO, FRCVS (UK), Ruth Mitchell, PT, CMT, NCTMB, EEBW (USA), Dr. Henry O’Neill, MVB, DVM, MS, Dipl ACVS, MRCVS (UK), Dr. Camie Heleski, MS, PhD (USA)
EQUINE BODY WORK NEDİR?
Tamamen el ile muayene (palpasyon) yöntemlerinin kullanıldığı bu benzersiz teknikte; yumuşak doku, kas ve kas yapısının simetrisi göz önüne alınır. Ayrıntılı statik ve dinamik değerlendirmeler yapılarak atınızın tüm vücuduna hitap eder. Her disiplinde çalışan atlara, onlara özel ve en uygun desteği sağlarken spor masajı, yumuşak doku mobilizasyonu, esneme, hareket açıklığı ve aktivasyon egzersizlerinin yanı sıra "odak" noktası çalışması (stres ve tetik noktaları) dahil olmak üzere farklı body work teknikleri atın ihtiyacına göre seçilir ve bir arada kullanılır. Atların fonksiyonel kas-iskelet anatomisine bilimsel yaklaşımı benimseyen Equinology® tekniği, bu özelliği ile benzerlerinden öne çıkmaktadır.
EQUINE BODY WORK'ÜN ATINIZA FAYDALARI
Binicilik sporlarında rekabet gün geçtikçe kızışıyor. Fark yaratmak için Body Work ile atlarınızın antremanlara fiziksel hazırlığına ve idman sonrası bakımlarına odaklanmanızın tam zamanı.
Gelişen Performans
Body Work seansları, atınızın yürüyüşünü ve hareket kapasitesini gün geçtikçe geliştirirken dayanıklılığını da arttırır.
Rehabilitasyon
Atınız sakatlanırsa mümkün olan en kısa sürede tedavi sürecinin başlaması gerekir. Gecikmeler sakatlanmayı kötüleştirebilir ve iyileşme süresini uzatabilir. Bu tip süreçlerde Body Worker da at sağlık ve bakım ekibinizin bir parçası olmalıdır. Body Worker, Veteriner hekiminiz ve fizyoterapistinize masajlarla eşlik ederek iyileşmeyi hızlandırır, atınızın gücünü, esnekliğini ve hareketliliğini geliştirmeye yardımcı olur.
Kollama
Body Work çalışmasının en önemli amacı atların sakatlanma yüzdesini azaltmaktır. Body Worker, sertlik ve kas spazmları gibi sorunların erken belirtilerini tespit edebilir. Bu sorunların erken tespiti sayesinde, ileride oluşabilecek sakatlıkların önüne geçilerek rehabilitasyon maliyetlerinden ve iyileşme süreci kaynaklı kayıplardan kaçınılabilir.
BODY WORK NE SIKLIKLA YAPILMALIDIR?
Body Work seanslarının sıklığı, atın yaptığı sporun türü ve zorluk derecesine, çalışma rutinine ve antreman düzeyine bağlıdır. Önerilen ideal seans sıklığı 3 ila 4 haftada birdir. Rekabetçi sporcular atlarına 2 hafta aralıklarla Body Work yaptırabilir. Üst düzey yarışma atları ve yarış atlarına ise her hafta Body Work seansları yaptırılması önerilir.
NE ZAMAN EQUINE BODYWORK SEANSI YAPMAK DOĞRUDUR?
ATINIZ BODY WORK SEANSI OLDUĞU GÜN VE ERTESİ GÜNÜ HAFİF ÇALIŞMASI GEREKMEKTEDİR.
Equine Body Work seansı tamamlandıktan sonra ertesi gün oluşabilecek hassasiyeti dağıtmaya yardımcı olması ve liflerin hareket yoluyla paralel hizalanmasını teşvik etmesi için 2 saat içinde en az 10 dakika elle yürümeli veya antremana çıkacaksa; yalnızca tırıs ve dörtnal içeren hafif işler yapmalıdır.
AKTİVASYON, MOBİLİZASYON VE ESNEME
Aktivasyon, mobilizasyon ve esneme teknikleri atların genel sağlığı ve performansını iyileştiren birçok fayda sağlar. Bu teknikleri düzenli vücut çalışması seanslarına dahil etmek, bir atın zaman içinde nasıl hissettiği ve performans gösterdiği konusunda önemli bir fark yaratabilir. Bunların ana avantajlar şunlardır:
Esneklik Artışı
Bu egzersizler, atların eklem ve kaslarındaki hareket aralığını artırır. Bu esneklik, daha pürüzsüz ve akıcı hareket etmelerine yardımcı olur.
Dolaşımın Artması
Hareket egzersizleri, kaslara ve dokulara kan akışını teşvik eder, bu da iyileşmeyi hızlandırır ve yorgunluk ya da zorlanma olan bölgelerde iyileşmeyi destekler.
Sakatlanma Önleme
Eklem hareketliliğini koruyarak veya iyileştirerek, bu teknikler, özellikle sporcu atlarda, sınırlı hareketten kaynaklanan sertlik veya yaralanma riskini azaltır.
Dengeli Hareket
Bu tekniklerin düzenli kullanımı, vücut farkındalığını ve koordinasyonunu geliştirerek, çeşitli disiplinlerde performansı artıran daha simetrik ve dengeli hareket modellerini teşvik eder.
Ağrı Giderme
Bu teknikler, sıkı kaslar veya eklemler nedeniyle oluşan rahatsızlığı hafifletebilir. Bu rahatlama, atın kendini daha rahat hissetmesine ve egzersiz sırasında daha az stresli olmasına katkı sağlar.
Zihinsel Rahatlama
Atlar bu egzersizleri genellikle rahatlatıcı bulur. Bu ritmik hareketler, gerginliği azaltır ve eğitim ve bakım süreçlerine atların pozitif bir bağ kurmalarına yardımcı olur.
TERAPÖTİK ULTRASON
Terapötik ultrason, kasların, eklemlerin, tendonların ve kemiklerin iyileşmesini kolaylaştırmak için düşük frekanslı/uzun dalga ultrason terapisini kullanır.
Terapötik ultrason, atlarda çeşitli kas, tendon, bağ, eklem ve kemik rahatsızlıklarının tedavisinde faydalıdır. Atın doğal oto-onarım süreçlerini harekete geçirerek belirtilen patolojilerin doğal bir şekilde çözülmesine yol açar.
Diğer veteriner tedavileriyle birlikte kullanıldığında ultrason, bu tedavilerin etkilerini artırabilir ve hızlandırabilir. Örneğin ultrason tedavileri/seansları, dokunun yenilenmesi ve onarılmasını hızlandırmak ve yardımcı olmak için PRP enjeksiyonlarını (trombosit açısından zengin plazma enjeksiyonları) veya kök hücre tedavisi enjeksiyonlarını takip edebilir.
SEANS İÇERİSİNDE
FOTOTERAPİ KULLANIMI
Fototerapi, yaraların ve enfeksiyonların iyileşmesine destek olmaktadır. Kullanılan cihaz; kırmızı ve mavi ışık terapisi yapılabilmesini sağlar, invazif değildir ve ilaç içermez.
Kırmızı ışık terapisi; ağrılar, iltaplanmalar, yaralar ve cilt rahatsızlıkları dahil olmak üzere çeşitli durumların giderilmesi için kullanılan güvenli ve etkili bir tedavi yöntemidir.
Mavi ışık tearpisi; anti-mikrobiyal ve anti-bakteriyel özellikler ile yaraların dekontamine edilmesine yardımcı olur. Özellikle cilt ve diş etlerindeki bakterileri öldürmede etkilidir. Mavi ışık terapisinin ardından alanı iyileştirmek için kırmızı ışık terapisi ile devam edilebilir.
Fototerapi'nin faydaları nelerdir?
-
Yorgunluğu azaltır ve kas fonksiyonunu iyileştirir (1)
-
İltihabı azaltır (2)
-
Dolaşımı hızlandırır ve kan akışını düzenler (3)
-
Dokuların oksijenlenmesini artırır (3)
-
Sinir sistemini rahatlatır
-
Vücutta nitrik oksit gibi faydalı kimyasalların salınmasını sağlar ve ATP üretimini teşvik eder.
-
Metabolizmayı ve hücresel işleyişi iyileştirir
-
Sağlığın korunmasında vücudu destekler
-
Zindelik Sağlar
-
Vücudun kendi iyileşme süreçlerini uyarır (4)
-
Acıyı ve rahatsızlığı azaltır (4)
-
Kronik rahatsızlıklarla yaşayan evcil hayvanları destekler (5)
Işık terapisi tedavisi, antibiyotiklerin kullanılmaya başlanmasından önce yaygın olarak kullanılıyordu. Kırmızı ışık terapisine ilişkin araştırmaların tarihi 100 yıldan fazladır: 1903'te Danimarkalı bilim adamı Niels Ryberg Finsen ultraviyole ışık kullanarak tüberkülozu tedavi ettiği için Nobel Ödülü almıştır.
[1] Rigby, J. H., Hagan A. M. (2020), A Novel Blue-Red Photobiomodulation Therapy Patch Effects on a Repetitive Elbow-Flexion Fatigue Task. Journal of Sports Rehabilitation https://doi.org/10.1123/jsr.2018-0339
[2] Hamblin M. R. (2017), Mechanisms and applications of the anti-inflammatory effects of photobiomodulation.
AIMS Biophysics https://doi.org/10.3934/biophy.2017.3.337
[3] KGupta A.,Vecchio D., Sadasivam M., Hamblin M. R., Pam N., Avcı P. (2013). Low-Level Laser (Light) Therapy (LLLT) in Skin: Stimulating, Healing, Restoring
[4] Gruyter W. (2012) Equine wound healing: influence of low level laser therapy on an equine metacarpal wound healing model. Photon Lasers Med 1
[5] Oshima Y., Coutts R. D., Badlani N. M., Healey R. M., Kubo T., Amiel D. (2011) Effect of light-emitting diode (LED) therapy on the development of osteoarthritis (OA) in a rabbit model. Biomedicine & Pharmacotherapy Volume 65, Issue 3
BEMER AT SETİ UYGULAMASI
Bemer seanslarının atınızın vücudu üzerinde olumlu etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Sağlıklı atları güçlendirirken, sakatlık ve hastalıklardan sonra da yenilenmeyi destekler. Antrenman yaparken ve yarışmalara hazırlanırken esnekliği artırır. Kas gerginliğini azaltır. Tendon, bağ ve kas yaralanmaları dahil olmak üzere iyileşme sürecinde katma değerli destek sağlar.
Bemer seanslaro, herhangi bir dış madde ilavesi olmaksızın vücudun kendi sistemleri kullanılarak performansı arttırdığı için doping olarak değerlendirilmez.
BEMER'in atlar üzerindeki olumlu etkileri nelerdir?
· Performansı artırır [1]
· Efordan sonra gevşemeyi ve yenilenmeyi destekler [1]
· Artan esneklik yoluyla egzersizi optimize eder [1]
· Enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur ve enfeksiyona karşı savunmayı artırır [1]
· Bir yaralanmadan sonra iyileşme sürecini hızlandırır [2]
· Mikro sirkülasyonu iyileştirir [1]
· Organizmadaki parasempatik süreçleri destekler [1]
· Ameliyattan sonra anestezi deneyimini ve rejenerasyonu iyileştirir [2]
[1] King, M., Seabaugh, K., Frisbie, D. (2022). Effects of a Bio-Electromagnetic Energy Regulation Blanket on Thoracolumbar Epaxial Muscle Pain in Horses. Journal of Equine Veterinary Science. doi: https://doi.org/10.1016/j.jevs.2022.103867
[2] Effects of BEMER physical vascular therapy in horses under training. A randomized, controlled double-blind study. Francesca Daia, Emanuela Dalla Costaa, Alessia Giordanoa, c, Eugenio U.L. Heinzla, Piermario Giongob, Gracia Pagnozzi, Simona Cannasa, Giulietta Minozzia, Michela Mineroa, Dipartimento di Medicina Veterinaria, Universita di Milano (in publication) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S003452882200025X
Equine body work alanında farklı okullar ve eğitim seviyeleri vardır. IEBWA üyeleri, meslekte en yüksek nitelik seviyesine sahiptir. Çalışmalarına ek olarak, at/hayvan spor terapisi ile ilgili yıllık zorunlu sürekli eğitimi tamamlarlar.
IEBWA üyeleri, atınızın bakımını bir ekip ortamında en iyi şekilde desteklemek için diğer profesyonellerle birlikte çalışırlar.
At sahipleri, bir IEBWA üyesinin yüksek bir eğitim standardına ulaştığını ve at/hayvan sporları masajıyla ilgili etik uygulama kapsamında çalıştığından emin olabilir.
İzinli At Terapisti (Permitted Equine Therapist - PET), 2018 yılında tanıtılan bir personel kategorisidir. PET'ler, Veteriner Yönetmelikleri 2018, Bölüm VI'ya göre, eğitimini aldıkları "Kısıtlanmış Terapiler"i resmi FEI etkinliklerinde uygulama yetkisine sahiptir.
Bu kısıtlanmış terapiler arasında elektrik akımı cihazları (örn. TENS cihazları, NMES ve H-dalga); terapötik ultrason terapisi; vakum terapisi ve fiziksel terapiler (örn. fizyoterapi, akupresür, tetik noktası masajı, miyofasyal gevşetme, osteopati, kayropraktik ve omurga manipülasyonu) bulunmaktadır. PET'lerin FEI'ye kayıt yaptırmaları, deneyim ve eğitim bilgilerini sunmaları ve lisanslı bir FEI Veterinerinden referans sağlamaları gerekmektedir.
The International Association of Animal Therapists (IAAT) uygulamalı hayvan terapistleri için üyelik organizasyonudur.
IAAT'ın amacı, hayvan terapisinde mükemmelliği teşvik etmektir. İşbirliğine ve işbirliğine değer veren kapsayıcı bir organizasyondur.
IATT'nin Misyonu:
* Veteriner Hekimlere, Sahiplere ve Sigorta Şirketlerine eğitimli profesyonellerin kaydını sağlamak
* Herkesin birleşik bir cephe olarak ilerleyebilmesi için diğer profesyonelleri kucaklamak
* Hayvan terapisi mesleklerinde uygun standartların sağlanmasına katkıda bulunmak
Equine body work alanında farklı okullar ve eğitim seviyeleri vardır. IEBWA üyeleri, meslekte en yüksek nitelik seviyesine sahiptir. Çalışmalarına ek olarak, at/hayvan spor terapisi ile ilgili yıllık zorunlu sürekli eğitimi tamamlarlar.
IEBWA üyeleri, atınızın bakımını bir ekip ortamında en iyi şekilde desteklemek için diğer profesyonellerle birlikte çalışırlar.
At sahipleri, bir IEBWA üyesinin yüksek bir eğitim standardına ulaştığını ve at/hayvan sporları masajıyla ilgili etik uygulama kapsamında çalıştığından emin olabilir.
Uluslararası Atçılık Bilimi Derneği (ISES), esas olarak atların refahını artırmak ve at-binici ilişkisini geliştirmek için atların eğitimi ile ilgili araştırmaları kolaylaştırmayı amaçlayan, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. ISES, yalnızca akademisyenlerle değil, at camiasının tüm üyeleriyle aktif olarak etkileşim halindedir.
UZUN VADELİ TUTARLILIK
YOĞUNLUĞU YENER
Herhangi bir alanda başarıya ulaşmak, sürekli çaba, disiplin taahhüdünü gerektirir. Tek seferde hepsini bitirmek değil, sürekli bir çaba sarf etmek uzun vadede sizi daha ileriye götürecektir.
OKUMALAR
Atlarda spor masajının faydaları hakkında bazı yurtdışı çalışmaları
The Benefits of Equine Massage Therapy
By Brittany DeVries
Evaluating the Benefits of Equine Massage Therapy: A Review of the Evidence and Current Practices
Article in Journal of Equine Veterinary Science · September 2009
Efficacy of Manual Therapies on Back Pain (AAEP 2011)
By Erica Larson
A Preliminary Study on the Effect of Massage to Reduce Stress in the Horse
By Sebastian Mcbride and
Andrew James Hemmings